Kelab Blogger Ben Ashaari

Kelab Blogger Ben Ashaari

Banjir Dan Cara Mudah Menderma Seguni Beras

1 comments
Assalamualaikum....

Selepas satu persatu musibah melanda Bumi Bertuah Malaysia....

Pencari makan macam wa pun terkesan juga walau tak terlibat secara langsung dengan Banjir Besar di Kelantan...

Namun ia memberi kesan pada kita semua rakyat Malaysia...

Pelbagai gambar & kemusnahan yang dapat kita lihat sesudah banjir...

Sebagai Rakyat Malaysia yang prihatin... Wa pasti dan yakin setiap dari lu orang akan kurang-kurang menderma lebihan baju untuk mangsa-mangsa banjir yang memerlukan..

Selain dari itu, tenaga sukarelawan yang tidak kurang membantu mereka yang kesusahan....

So, pada lu orang yang nak membantu lagi..

Nie kekdahnya..

Terjah Blog Denaihati.. Setiap Komen bermula 25/12/14 sehingga 31/12/2014 bernilai RM1

Semoga kita dapat peroleh keberkatan dari apa yang kita lakukan pada hari ini kelak....







Ramai ke nak bantu hat nieh jerk?


AYAM BAKAR Nasi PERCUMA

0 comments
Assalamualaikum....

Nasi & Ayam Bakar??? Fuh!!! Nasi Brown Rice pulak tueh!!! Ayam Bakar lagi...

Double diet...

Ok.. Selain dari Ayam Bakar.. Semua menu selain ayam adalah PERCUMA!!

Yer PERCUMA untuk tambahan & seterusnya...

Sayur, air, salad, sup ayam,sup kaki ayam & sup leher ayam.. Lu nak tambah nasi semua PERCUMA beb...

Gua pekena sekali pun memang lain macam menu dia.. Gua pun pelik camner owner leh make profit dari semua PERCUMA.. Buka di awal pagi jam 9.00 pagi.. Sebelum jam 3 petang dah tutup habis pintunya...

Ayam bakar pada gua paling laku.. Walaupun lu orang kena bayar... Berbaloi beb beli ayam panggang nieh...

Port Kedai Untuk lu orang TERJAH

Latitude / Longitude

2.942993,101.745857

Jom jamu beberapa gambor yang gua snap untuk tatapan lu orang...














The Nasi Kukus Pencari Makan Yang Kelainan Gen Y trending

3 comments
Assalamualaikum....

Gua mohon 1001 kemaafan pasal lama tak share port makan ngan lu orang...

Selain dari bz.. Wa dilanda kekurangan kesihatan.. Still sampai sekarang masih batuk dan selsema...

Ok port nieh memang 'gerek' ikut kata org JB or Singapore.. Pada pandangan mata gua memang Kreatif kot mamat-mamat nie design kedai & hiasan yg tak sarat...

Meja makan yang digubah dari pallet kayu & signage dari pallet kayu membuat gua tertarik untuk menerjah port makan nieh...

Lokasi tak jauh dari putrajaya... Plus Menu 1 sahaja!!! Nasi Kukus!! Plus Air PREE!! Nampak??? Dengan keadaan sekarang wa rasa mana-mana port yang bagi air pree akan gua redah...

Kalo rasa ngam ngan tekak gua akan gua share dgn lu orang... So, nie port memang lu orang wajib terjah...

Nie gua dapat location dari Google

Latitude / Longitude

2.961374,101.732125

So lu orang yang dari Kajang Bangi & Putrajaya wajib menerjah port nieh....











Gerai Makan Nasi Lemak Sambal Power

2 comments
Assalamualaikum....

Kesibukan mula melanda wa... Beberapa hari gak gua tak share port makan dengan lu orang plus wa pun dah blur nak p terjah port makan yang SEDAP, HARGA PATOT, PORT MEMANG SEDAP MATA MEMANDANG untuk lu orang TERJAH.

Kali nie port nieh budak opis gua gak yang bawa... Gua pun pelik n heran macam mana la dia tau semua port makan 'tersorok'.

Waktu urusniaga juga pelik.... Apsal pelik??

Ok orang lain semua sibuk buka kedai jam 11.00 pagi paling awai untuk operasi makan tengah hari.. Namun gerai nie operasi bermula jam 2.30pm... Yang lagi pelik ramai lak tueh orang...

Pertambahan kepelikan lu orang kena beratur n ada orang yang tukang pack.. Ampa pilih nak makan bungkuih or nak Nasi Lemak or Nasi Putih.

Pada yang suka potion besaq.. Better ambek Nasi Putih.. Selain bnyk sambal belacan & lauk pauk tak kurang hebatnya...

Bagi yang pemakan Nasi Lemak plus suka sambal bilis.. Ha nieh pilihan lu orang..  Sambal boleh kata power la juga.. Sedap plus pedas.. Namun tak terlalu pedas...

Oklah, pada lu orang yang nak menerjah... Kawasan dalam kampung.. Lu orang yang mencari landmark.. Nie gua dapat dari Instant Street View.

Dari KL or SERDANG lu orang hala ke Pusat Latihan Maybank terus jer.. Sampai lu orang lepas traffic light ke 3 selepas pusat latihan Maybank..

Lu orang akan nampak lorong nie. Amek lorong hat kecik belah kiri.. Depan kalu.. Ada simpang kiri. Kasi masok... dlm 200 meter gerai nie sebelah kanan lu orang...

Manakala bagi member-member dari Putrajaya keluar kat pintu gate satu.. Traffic light selepas INSPENS 2 amek kanan...

Hala ke Sg Merab.. So lu orang nampak je juction nieh selepas Masjid sebelah kanan.. Sebelum MZ Cafe.. :)

Kalo xjumpa gak lu org komen or pm gua kat FB.. ehehe

Ingat tau.. Jam 2.30pm - 6.00.. Selalu orang dah beratur jam 2.15pm.. Jam 5.30pm tinggal roti canai jerk...





So jom nikmati beberapa gambar yang sempat gua snap pakai LENOVO P780 gua..










Pencari Makan Masakan Minang Port Kajang

0 comments
Assalamualaikum....

Fuh.. Makan lagi... Port kali nieh area Kajang juga... So, untung la geng yang selalu terjah area Kajang.. Yang tak pernah terjah nie la peluang lu orang...

Oklah.. Port nieh kedai biasa yang xder air cond takder waiters molek comey... Hahahaa..

Port nieh bertentang jalan besar KPJ Hospital Kajang.. Sedikit sesak dek kerana pembinaan MRT in progress...

So, pada lu orang yang nak merasai kelainan & masakan minang.. Wa, rasa lu orang patot terjah port nieh..

Tapi pada wa, nie masakan minang yang tak pedas pada masakannya. Masak lemak sambal tumis dia.. Pun begitu masakannya taklah juga teruk cuma tak pedas ikut deria rasa lidahku ini...

Port makan sedap nieh lu orang leh terjah pasal tepi jalan jerk..

Oklah gua share beberapa gambar gua snap untuk tatapan lu orang...

Lupa lak wa untuk share location

Nie wa dapat dari Instant Street View

Latitude / Longitude
2.998988,101.785287








Pencari Makan Makan Best Di Warung Budget

2 comments
Assalamualaikum...

Fuh... Semakin gua ketandusan food review...

Hahaahaa.. Adakah ia petanda pengakhiran?? Owh tidak.. Akan wa pastikan ia akan diterjah oleh lu orang yang Food Hunter & Food Lovers.. Hahaha..

Ok kali nie wa terjah port yang sesuai untuk yang bukan sahaja 'sengkek' tapi kaki budget...

Walaupun ia tak menjadi perhatian ramai namun adalah menjadi kegilaan ramai terutama pelajar-pelajar yang membuat perkiraan sementara nak tunggu loan or duit dari mak bapak depa..

So, port nieh gua dibawa oleh member opis gua.. Kalo wa p sorang memang jumpa tapi pasti wa muka-muka poyo segan nak terjah.. :)

Walaupun nama warung budget, namun masakan & rasa tidaklah seperti namanya. Rasa & aroma serta masakan yang dimasak tidak kurang pada tekak wa...

Ia tetap berselera untuk wa makan ( sampai wa lupa nak snap pic sebelum makan.. ) So, port nieh memang dekat untuk memember or pencari makan sedap di Kajang or Bangi.

Nie port yang dekat Port makan wa makan ikan bakar di gerai Kajang. Gerai nieh sederet jerk... Cuma gerai nieh permulaan kedai..

Taman Kajang Mewah Landmark Speedmart 99 & Giant Kajang Mewah. Lagi? Gerai nie ada pokok buluh runcing.

Gua pekena Nasi Lauk Ayam + Telor + Air = RM 5.50 budget tak?? Ok kan?? Kaakakaka Leh la lu orang cer terjah.. Wa tak pasti Sabtu/Ahad buka tak...

Nie ku dapat dari google

Latitude / Longitude

2.975128,101.780112


Gambar dari Instant Street View

Oklah port sedap makan.. Gua sharekan beberapa gambar yang gua snap untuk lu orang..




Lu orang jangan buat caption bebukan ok.. "This Is Nasi Budget. Nasi Berlauk RM 3.50"


Pencari Makan D'Warung Bawal Kajang

6 comments
Assalamualaikum...

Pada Ahad yang lepas wa & family sempat menerjah port makan yang dikatakan masakan goreng panas & gulai kari serta ulam sahaja...

Dah nama wa terkenal dengan Pencari Makan.... ( Terkenal ker.. ahahahah Poyo jerk.. )

Hasil dari cakap-cakap tersebut.. Gua bawak la family gua untuk menikmati untuk makanan tengah hari...

Memang pada mula gua nak terjah ngan kawan gua pada hari Jumaat.. Namun ia tidak beroperasi pada hari Jumaat..

So, rezeki gua untuk menerjah makan D'Warung Bawal kedai makan sedap kajang dengan familyku jua..

Akhirnya gua mengorder set untuk 4 orang makan beserta lauk tambahan...

Gerai makan sedap Kajang menyediakan set menu...

1 set hanya RM 6 sahaja...

Pengisian lauk-pauk goreng panas beserta gulai kari & ulam

Ayam Goreng
Ikan Talapia
Ikan Keli
Ikan Bawal
Ikan Kembong
Burung Puyuh

Kesemua menu ini order baru digoreng dengan kuali kawah yang memang panas...

Bagi penggemar masakan panas & garing.. Gua memang suka la menu panas-panas nieh.. Tapi anak-anak wa xberapa gemor sikit.. Tekak orang bandor kot.. AHahahaha..

Wa ngan bini laju jerk makan.. Gulai kari , ulam , sambal belacan , nasi ngan lauk pilihan.. RM 6

Lokasi kedai...

Kampung Sungai Kantan

Cari Location SRA Sungai Kantan kompom jumpa kedai tepi jalan.. Masuk kat Masjid Jamek Kajang.. ( Masuk ikut lorong belakang masjid.. )

Latitude / Longitude
3.002263,101.790037

Gambar Ehsan Instant Street View


Ok.. Lu orang leh terjah untuk menikmati makanan yang dimasak panas!!

Jom nikmati beberapa gambar yang telah wa snap untuk tatapan lu orang...

Owh.. Sebelum wa lupa.. D'Bawal Power nak buka kat Bangi.. ( adakah konsep sama?? Wa xpasti.. )

Ok jom nikmati menu set D'Warung Bawal Kajang Sungai Kantan..

D'Warung Bawal Sg Kantan Kajang
Ayam Fresh untuk digoreng atas permintaan


Menu ikan untuk dipilih menu segar sebelum di goreng
Set Makan tengah hari wa bersama keluarga

Ayam Goreng D'Warung Bawal





Ikan Bawal D'Warung Bawal menu wajib order

Ikan Keli

Ikan Kembong

Ikan Talapia minat bini wa nieh

Anak-anak wa yang liat nak makan menu simple gini.. ahahaha

Tukang goreng tempahan lu orang untuk makan..


Oklah kot.. wa pun tak tau nak tulis apa dah...

Waktu operasi yang wa tau
Sabtu - Khamis
11.00 pagi - 12.00 tgh malam..

Pada tekak wa yang orang kampung nieh.. Makanan nieh kategori memang sedap layan tengah hari..

Jadi pada lu orang yang nak mencuba..  Cuba lu orang terjah dan rasai sendiri.. ( wa dengar kalo waktu kerja memang ramai.. Seating pun lu orang susah mau dapat.. )

So, pepandai la lu orang set masa yer...


Yosh!! Jumpa di post mendatang..

Pencari Makan Port Makan Sedap Bangi Awe Seafood

8 comments
Assalamualaikum...

Port nieh antara yang dekat dengan rumah wa & antara port selalu gak la wa n family terjah.

Cuma port nieh atas bukit dan ramai nampak & tak tahu nak masok kot mana...

Masakan kat kedai nieh nak kata sedap bangat tak juga.. Tapi memenuhi tekak wa n family la..

Ada sekali tueh depa masak tak kena dengan tekak gua..

2 bulan gak wa tak jejak kaki kat kedai nieh..

Dah selalu sangat lepak kot gamaknya tokey siap tanya apsal lama tak nampak...

Nie la laluan untuk gua tegur supaya kebaikan pekedai sebagai penjual wa sebagai pembeli meluahkan.. Win Win situation ma..

Wa pun cakap brother nieh pon leh terima kritikan gua beserta permohonan maaf... Oklah.. Wa bukan nak maaf cuma sayang la.. Masak sedap tetiba dek kerana masak mula cincai boncai.. Ha.. Customer terjah kedai lain...

Alhamdullilah lepas beberapa kali pergi takdak masalah yang gua hadapi seperti sebelum nieh..

Selain dari tueh.. Port parking untuk lu orang terjah kedai makan nieh.. Memang luas la.. Walau diterjah seramai orang.. Port parking dah owner sewa dengan pemilik kedai service lori di tapak depan kedainya... ( Nie selalu gak dihadapi pencari makan macam wa nieh..  Parking )

Menu wa pada kali nieh....

TOMYAM Putih dok order TOMYAM biasa tak pedas dapat pedas gak ( Mungkin pes tomyam kot ) anak-anak so, kita akan lakukan yang terbaik supaya depa nak makan...

Daging goreng kunyit ( peberet wife gua )

Telur Dadar

Kerang Rebus

Kepok goreng.. ( Nie anak-anak wa sekali ngan wa n wife pekena sebelum makan nasi )

Menu minuman memasing dengan pilihan tersendiri...

Bandung, Milo tabur, Fresh Oren & pilihan wa penyejuk badan LaiChiKang

Oklah.. Itu jer kot untuk lu orang yang mencari kedai makan sedap area bangi.. Port nieh antara port wajib pada wa lu orang terjah.

Menu tambahan bagi penggemar BELUT.. Nah.. Tokey nieh baru dapat supplier dari Tanjung Karang... Stok tak banyak pasal katanya dapat dari sawah punya belut.. ( Gua mana reti & gua tak try lagi.. )

So, jom la lu orang tengok beberapa gambar makan sedap kedai Awe Seafood nieh..